'Maakbaarheid van geluk is een mythe'
Hardnekkig vliegen je de clichés je om de oren als het gaat om je zo gelukkig mogelijk voelen. Je kunt 'de beste versie van jezelf' worden ($%^&&%$##) en geluk heb je dus zelf in de hand. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En daarmee zeggen ze dus ook dat jouw ongeluk je eigen schuld is. Pffff daar zit je dan ongelukkig te zijn. Op de bank, terwijl je even niets meer hebt om gelukkig mee te zijn. Een groot schuldgevoel bekruipt je, want je hebt tenslotte zelf voor je ongeluk gekozen. Ook al kon je er niets aan doen dat je zwangerschap niet vlekkeloos verliep, dat je je baan ineens kwijt raakte, dat je (ineens) weer single bent, of je partner verloor aan kanker. Veeg het stof maar van je kleren en treur niet te lang, want je moet weer verder. Het is een kwestie van kiezen voor geluk en er snel aan werken. Dan komt alles snel weer goed en ben je weer gelukkig.
Maar wat nou als je dat niet lukt?
Als je volgens anderen te lang verdrietig bent na de dood van je levenspartner? Of je biezen niet meteen bij elkaar pakt en snel een nieuwe baan gaat regelen? Of dat je na zo'n pittige zwangerschap weer snel fit en slank moet zijn? Wat nou als je dat niet lukt?
Geluk is maar een heel klein beetje maakbaar. Natuurlijk heb je geen invloed op de dingen die je overkomen. Je hebt wel invloed op de manier waarop je met deze problemen omgaat. En de juiste manier om met deze tegenslagen om te gaan is jouw eigen manier. Niet een door de ander of media opgelegde manier. Er zit geen tijdspad aan rouw. Je hoeft niet (meteen) slank te worden na een zwangerschap. Je mag best even pauze nemen als je baan ineens weg is. Je mag best verdrietig zijn, en ook nog dagen achter elkaar. Je mag boos en angstig zijn over wat je is overkomen.
Mij wordt wel eens gevraagd welke problemen er bij mij langskomen. Vragen waar mensen in gecoacht willen worden. Dat is zeer divers. Van rouw tot werk of familievragen of relatieproblemen. Maar ze hebben allemaal wat gemeen.
Het probleem is meestal niet het probleem an sich. Het probleem is de verwachting dat geluk maakbaar is, dat alles te helen is en ook nog in korte tijd en dat je daar dus zelf voor kunt kiezen. Dat er regels zijn voor geluk. Dat als je die regels toepast je dan weer gelukkig bent. Daar hebben we het dan over. Dat dit niet zo is. Maakbaarheid van geluk is een mythe. Je hebt je eigen verleden, persoonlijkheid, trauma's en achtergrond. En dan gaan we samen op zoek naar de weg die past bij jou als specifieke persoon om de zaken te verwerken en aan te gaan. Dat alleen al is een hele opluchting en het geeft je vooral ruimte om te werken aan jouw levensvragen.
